FRED ARGIR – DESPAIR & ECSTASY

Artiest info
Website
facebook
 

Reeds meer dan 30 jaar is de Amerikaanse gitarist en singer-songwriter Fred Argir uit Minneapolis, Minnesota in de muziekwereld actief en over een periode van tien jaar werden in totaal zeven soloalbums opgenomen en uitgebracht. Bij ‘Rootstime’ hebben we daarvan voor u drie van zijn albums besproken: “Last Time Around” in 2009 en tien jaar later de cd’s “Still Alive” en “Pushover”. De achtste plaat in zijn indrukwekkende discografie is het album “Despair & Ecstasy” dat dezer dagen op de internationale platenmarkt wordt losgelaten.

Deze inmiddels naar New York City verhuisde muzikant laat zijn elektrische gitaar veelvuldig en vaak behoorlijk luid weerklinken in de door hem gecomponeerde rocknummers waarvan hij er nu twaalf nieuwe heeft opgenomen op zijn recentste plaat. Fred Argir is niet alleen een uitstekende gitarist maar bovendien ook een multi-instrumentalist die als ‘Do-It-Yourself’-muzikant elk instrument dat we kunnen horen op zijn nummers zelf heeft ingespeeld in zijn eigen opnamestudio.

Hoe dat op deze nieuwe plaat klinkt laten we horen in de twee bijgevoegde lyrics video’s van de openingstrack “Jumper” en het daaropvolgende nummer “Lay Me Down”. Fred Argir werd geboren als zoon van twee professionele muzikanten die zelf ook veel op tournee waren en daarbij platen hebben opgenomen. Het is dus haast vanzelfsprekend te noemen dat het maken van muziek hem met de spreekwoordelijke paplepel werd ingelepeld.

Zijn eigen composities zijn vaak vlotjes in het gehoor liggende pop- en alt.rocksongs zoals we ook op deze nieuwe plaat “Despair & Ecstasy” kunnen vaststellen, o.a. via de wat mildere tracks “Float Away”, “The Misunderstood”, “Strangers”, “Leave A Trace” en onze favoriete song “Babes”. Maar de heavy gitaarsound ontbreekt ook niet op het album dankzij enkele tonnen energie uitstralende nummers als “Dear You”, “With No Name”, “Bloodlines”, “Gold From Light” en het afsluitende “Triage”.

(valsam)